Закон про мову захистить Україну від "зросійщення", – Микола Княжицький (відео)
середа, 27 лютого 2019, 11:26

Законопроект про державну мову (№5670-д), підготовлений Комітетом Верховної Ради з питань культури і духовності до другого читання, захищає права національних меншин чи корінних народів, які мешкають на території України.

Про це заявив голова профільного комітету, народний депутат фракції «Народний фронт» Микола Княжицький під час виступу з парламентської трибуни.

«Якщо ми хочемо побудувати нормальну країну - маємо ухвалити демократичний закон. Проект таким і є, він жодним чином не позбавляє національні меншини чи корінні народи права вживати свої мови – він захищає їх», – зазначив народний депутат.

Водночас він наголосив, що закон захищає нашу країну, мову та медіа від «зросійщення».

За його словами, проти цього закону створюється та розповсюджується величезна кількість міфів.

«Наприклад, нібито буде створюватись якась мовна інспекція. Не буде ніякої мовної інспекції! Існує лише два органи: комісія, яка затверджує стандарти мови – це вчені, і уповноважений з питань мови, який слідкує чи існуючі органи виконують це законодавство. Кажуть також, ніби цей закон запроваджує люстрацію всіх військових. Ні! Як служили - так служитимуть, засвідчуючи своє знання української тим, що вони вивчали її в середній школі», – пояснив представник «Народного фронту».

«Аналогічні закони мають усі наші сусіди: і Польща, і Словаччина, і країни Балтії. Якби вони не мали таких законів, то сьогодні поляки розмовляли б російською та німецькою, чехи – німецькою, а країни Балтії – російською мовою», – зауважив голова комітету.

«Мені боляче дивитися на ті маніпуляції, неправду та зусилля, які роблять люди, котрі не хочуть, щоб Україна стала  незалежною, сильною державою. А незалежну сильну державу ми не побудуємо, якщо мовно, культурно, економічно не відділимося від тієї країни, яка колонізувала нас 300 років, яка забороняла українську мову, не дозволяла побудувати демократію. Тому що в демократичній країні, яка говоритиме українською з повагою до мов національних меншин і корінних народів, ніколи не буде диктатури. Щоб не було диктатури, ми таку країну маємо побудувати за європейськими правилами, прийнявши до першого туру президентських виборів закон про функціонування української мови як державної», – підсумував Микола Княжицький.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua