Законопроект №4811 відіб’є в чиновників бажання грабувати державу, - Антон Геращенко (відео)
вівторок, 30 серпня 2016, 12:06

Ухвалення парламентом законопроекту №4811 щодо створення дієвих механізмів, спрямованих на виявлення майна, набутого злочинним чи іншим неправомірним шляхом, назавжди відіб’є у чиновників бажання йти у владу, щоб грабувати державу.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Антон Геращенко у понеділок в ефірі каналу "112 Україна".

Він навів приклад італійських правоохоронців, які ще в 70-ті роки минулого століття ввели практику виклику до суду чиновників, статки яких не відповідали їхнім доходам, для пояснення походження коштів.

"Якщо людина не могла пояснити джерело своїх прибутків, ухвалювалося рішення про конфіскацію її статків у дохід держави. В Італії розуміли: результат роботи мафії – це матеріальні блага", - зазначив народний депутат.

"Загальновідомо, що Янукович та його оточення створили мафіозне угруповання, яке викачувало гроші з усієї країни. Вони виводили свої кошти через різноманітні офшорні компанії, "вішали" їх на підставних осіб – на Фунтів. Станом на сьогодні на рахунках Ощадного банку України заарештовано близько півтора мільярди доларів", - нагадав представник "Народного фронту".

"Ці гроші не належать безпосередньо Януковичу, Арбузову чи Клименку – зареєстровано цілу низку офшорних компаній. Довести, що директор цієї офшорної компанії колись щось порушив, є майже нереальним. Але якщо ми ухвалимо цей закон, то ми вимагатимемо від такого директора з’явитися в суд і пояснити, де він взяв 100 мільйонів доларів у 2012 році, і чому, перебуваючи в Панамі, раптом вирішив придбати державні облігації на таку суму. Якщо людина зможе довести, що це був кредит відомого банку, або гроші акціонерів – нема питань. Але якщо виявиться, що гроші йому передали Клименко чи Арбузов, або їх було отримано в результаті якихось махінацій – суд ухвалить рішення про конфіскацію", - пояснив Антон Геращенко.

Він наголосив, що громадяни, які заявляють про нібито невідповідність законопроекту європейському законодавству, роблять це через невігластво.

"Я можу все роз’яснити, продемонструвати рішення Європейського суду, в тому числі – по Грузії, де схожий закон було ухвалено в 2004 році. Є відома справа по колишньому главі МВС Аджарії, який не зміг пояснити, звідки в нього при зарплаті в тисячу доларів за 10 років взялося три будинки й п’ять автомобілів. Він не зміг відповісти, майно конфіскували, він звернувся до Європейського суду й програв усі справи, майно перейшло в дохід Грузинської республіки", - резюмував Геращенко.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua