Законопроект №5670-д поставить крапку в спекуляціях навколо використання української мови, – Микола Княжицький (відео)
вівторок, 12 березня 2019, 13:02

Законопроект про мову №5670-д повинен поставити крапку на всіх спекуляціях навколо існування так званого "русского мира", "одного народа", "украинского наречия русского языка" та інших спекуляцій, до яких вдаються ті, хто бореться з незалежністю нашої держави.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький виступаючи з парламентської трибуни.

"Ухвалення цього закону врешті покаже, що ми є сильною, демократичною європейською країною", – наголосив він.

Представник "Народного фронту" також провів коротку презентацію документу для спростування фейків навколо цього закону, зупинившись на найбільш важливих моментах, навколо яких вкидається найбільша кількість інсинуацій.

"Як ви знаєте, ст. 10 Конституції вже зараз стверджує, що державною мовою є українська. 85% громадян України саме українську вважають рідною. Це вчергове доводить, що українська мова не розділяє, а об’єднує українців. І ті, хто намагається зробити все, аби зменшити цей відсоток, працюють для того, щоб далі розділяти Україну", – зазначив Микола Княжицький.

За його словами, цей закон потрібен для того, аби не допустити відкату ситуації в зворотному напрямку і не дозволити русифікувати українців; не втратити всі здобутки, яких Україна досягла після Революції Гідності.

"Є сфери, в яких, на жаль, українська мова досі не є захищеною. Ми бачимо, що в друкованих ЗМІ в 2018 році лише 32% газет видавалися українською мовою, тоді як 67% – російською. Лише 27% журналів зараз видається українською мовою. У цій сфері нам, безумовно, потрібно досягати змін", – заявив народний депутат.

"Але ми дослухалися до думки відповідних асоціацій і запровадили 30 місяців перехідного періоду для набуття чинності цього закону. Тобто, ніхто нікого не примушуватиме вже завтра повністю видавати періодику лише українською. Ніхто, до речі, не забороняє видавати газети й журнали англійською та мовами ЄС. Навіть російською, якщо відповідний наклад друкуватиметься українською", – додав він.

Голова комітету наголосив, що законопроект не регулює приватне спілкування та мову релігійних обрядів – люди можуть спілкуватися будь-якою мовою.

"Не створюється жодної поліції та мовних інспекторів – в законі нема таких пунктів. Законопроект не передбачає кримінальну відповідальність за будь-яке порушення відповідного закону – лише адміністративна відповідальність, штрафи, попередження, позбавлення ліцензій", – пояснив Микола Княжицький.

За його словами, законопроект не передбачає сертифікації для знання мови від усіх громадян.

"Знання мови є обов’язковим для того, щоб обійняти найвищі державні посади, і це відповідає європейській практиці", – уточнив він.

"Підтвердження рівня володіння мовою для інших осіб – військовослужбовців та медичних працівників – не потребує складання додаткових іспитів: достатньо того, що вони вивчали українську мову в школі. Але якщо не вивчали – то держава створить умови для складання тестів для обіймання відповідних посад", – додав представник "Народного фронту".

"Ми спростували фейки та страшилки, які використовують україноненависники проти цього закону. Мета цього закону – щоб уся Україна, від сходу до заходу, вільно володіла, говорила та насолоджувалася вмінням говорити рідною українською мовою", – підсумував Микола Княжицький.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua