Законопроект про державну мову об‘єднає українців, а не розділить їх, - Микола Княжицький (відео)
понеділок, 11 березня 2019, 13:19

Верховна Рада повинна проявити консолідовану проукраїнську позицію та ухвалити законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної № 5670-д.

Про це під час засідання Погоджувальної ради заявив народний депутат фракції «Народний фронт», Голова Комітету ВР з питань культури та духовності Микола Княжицький.

«5670-д - це справді законопроект, який об‘єднує, а не розділяє нас. Відповідальність за його ухвалення лежить на парламенті та уряді, незалежно від власних політичних поглядів», - заявив парламентар.

Також він зачитав рекомендацію експертів щодо ухвалення мовного законопроекту.

«Не зважаючи на перемогу Революції Гідності, цілі регіони та сфери суспільного життя залишаються русифікованими. Це порушує права громадян, загрожує національній безпеці та територіальній цілісності держави. Ухвалення законопроекту забезпечить знання і застосування державної мови посадовими особами, введе іспит з української мови для набуття громадянства. Закон введе квоти на мінімум 90% україномовного контенту на загальнонаціональних каналах, та мінімум 50% української в газетах, журналах та накладів книжкових видавництв. Закон забезпечить діяльність курсів української мови, україномовні версії сайтів органів влади, інтернет-магазинів, медіа, мобільних додатків», - додав Княжицький.

У виступі Голова Комітету зазначив, що законопроект не втручається в сферу приватного спілкування, релігійних обрядів, не обмежує права корінних народів та національних меншин. Водночас, він дозволяє отримати сервіс іншою мовою за згодою сторін, забезпечує можливість широкого застосування мов держав Європейського Союзу в різних галузях суспільного життя.

Законопроект підтримали Міністерство культури, Міністерство освіти і науки та Мінмолодьспорту, а також експертна група з питань мовної політики при Кабінеті Міністрів.

«Українська мова - це ключ до збереження української державності, елемент нашої самоідентифікації та запорука єдності країни. Консолідація проукраїнських сил навколо цього законопроекту - один з найважливіших тестів на патріотизм, який коли-небудь стояв перед українським парламентом. Відкритими ворогами цього законопроекту є проросійські сили, однак ще більше зашкодить йому байдужість українських політиків. Закликаємо ухвалити законопроект №5670-д за основу в редакції, підготовленій Комітетом з питань культури та духовності», - підсумував Микола Княжицький.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua