Законопроекту про «українську квоту» в радіоефірі протистоїть потужне проросійське лобі у Верховній Раді, - Микола Княжицький
четвер, 19 травня 2016, 14:32

Законопроекту №3822, яким пропонується ввести квоту на пісні українською мовою в радіоефірі, протистоїть потужне проросійське лобі у Верховній Раді.

Про це заявив голова Комітету ВР з питань культури і духовності, член фракції «Народний фронт» Микола Княжицький сьогодні у коментарях журналістам.

Він зазначив, що виглядає дивним те, що вчора під час розгляду цього законопроекту на Комітеті ВР з питань інформаційної політики та свободи слова двоє членів комітету з фракції «Батьківщина» підтримали його, проте під час розгляду законопроекту у сесійній залі не дали за нього голоси.

«Очевидно, що в багатьох фракціях є люди, які відстоюють інтереси проросійських власників медіа або тих медіа, які відкрито чи приховано належать країні-агресору. Ідея культурної окупації якраз і полягала в тому, щоб зробити так, аби не розвивалася українська мова та культура», - підкреслив він.

За його словами, законопроект авторства депутата «Народного фронту» Олега Медуниці про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах (№3822) саме покликаний захистити  інформаційний простір України і «дає необхідний мінімум для того, щоб  українська мова взагалі не зникла з ефірів радіостанцій».

«Пропонується, щоб було лише 35% пісень українською мовою. Це зовсім небагато, не 100%, хоча, на мою думку, має бути набагато більше. Тому мені дуже дивно, що є наші колеги, які не підтримали цей законопроект. Очевидно, що там є багато чесних та порядних людей, які за нього проголосували, але, на жаль, є багато і тих, хто, по суті, свідомо чи ні працює на «рускій мір», - заявив Княжицький.

Він також зауважив на тому, що законопроект «Народного фронту»  про «українську квоту» в радіоефірі «цілком прогнозовано, але від того не менш ганебно, не підтримує фракція «Опозиційний блок».

У свою чергу голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар зазначила у коментарях журналістам, що законопроект №3822, окрім захисту  інформаційного простору України, стимулюватиме розвиток української музичної індустрії.

«Цей закон приймається для того, аби стимулювати українську пісню, для того, аби писати нові пісні, для того, щоб нові виконавці отримали шанс. Тому надзвичайно важливо сьогодні запустити цей процес. А далі вже самі радіостанції будуть зацікавлені в тому, щоб робити студії, щоб виконавці могли записувати свої твори, щоб шукали хороші тексти, робили гарні пісні. Це розвиток культури, стимулювання через квотування. Це абсолютно європейська норма», - заявила вона.

Крім того, голова профільного комітету нагадала, що коли в Україні заборонили російські серіали, вироблені після 2014 року, то багато хто лякав, що «будуть порожні екрани», але цього не сталося. Навпаки, в Україні почали більше знімати українських серіалів та фільмів, відповідно, з’явилися нові робочі місця.

«Це ж саме станеться і з піснями. Ми простимулюємо українську пісню. Я в цьому переконана», - додала Сюмар.

Як відомо, законопроект №3822 після кількох спроб був внесений до сьогоднішнього порядку денного.

«Сьогодні ми побачимо, чи патріот - це той, хто у вишиванці сидить, чи патріот - це той, хто приймає рішення, які утверджують українську культуру в Україні. Побачимо!», - резюмувала вона.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua