Заполітизованість газових та тарифних питань заважає реформуванню енергетичної галузі, - Наталія Кацер-Бучковська
вівторок, 19 липня 2016, 16:53

Популісти маніпулюють питаннями тарифів, рентних ставок для нарощення власних рейтингів ціною реформ газового ринку та відновлення економіки.

Про це заявила член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції «Народний фронт» Наталія Кацер-Бучковська під час круглого столу «План уряду-2020 щодо видобутку газу – міф чи реальність?», який відбувся 19 липня в Києві.

При цьому вона зазначила, що «за маніпуляціями популістів також стоїть прихований інтерес олігархів щодо блокування демонополізації ринку газу».

За словами народного депутата, заполітизованість питань оподаткування видобутку вуглеводнів, встановлення тарифів на енергоносії та формування ринку газу в цілому заважає ухваленню законопроектів щодо реформування газової та енергетичної галузі.

«Ці питання є дуже заполітизованими, тому є важким для просування», - зазначила вона.

Учасники круглого столу обговорили усі найважливіші аспекти щодо подальшого розвитку газовидобувної галузі в Україні. Зокрема, були підняті питання про реформу оподаткування видобутку вуглеводнів, врегулювання законодавчих та регуляторних проблем галузі.

У свою чергу Наталя Кацер-Бучковська наголосила, що основним завданням енергетичного комітету Верховної Ради протягом останніх півтора року було «вирішення питання демонополізації ринку природного газу і, відповідно, створення конкурентних умов для роботи всіх гравців газового ринку України».

Вона також акцентувала увагу на важливості законопроекту №4868 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо їх приведення у відповідність із Законом України «Про ринок природного газу»)», прийняття якого сприятиме становленню повноцінного ринку природного газу в Україні та вирішить, зокрема, питання використання та доступу до газорозподільних мереж.

«Без вирішення цього питання ми не можемо говорити, що у нас буде конкуренція, що громадяни зможуть напряму обирати постачальників газу. Власне, без цього ми не завершимо реформу ринку природного газу. Тому конкуренція для нас надзвичайно важлива», - наголосила представник фракції «Народний фронт».

Крім того, народний депутат зауважила на необхідності встановлення ефективного податкового навантаження на видобуток газу, що сприятиме подальшому залученню інвестицій.

В цьому контексті вона відзначила важливість забезпечення децентралізації ренти та ухваленні відповідного законопроекту №3038 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату)», співавтором якого вона є.

Так, законодавець пропонує відраховувати до 5% від обсягу рентних платежів до місцевих бюджетів. За її словами, це зумовить продуктивний діалог між представниками місцевих громад та видобувних підприємств.

«Ухвалення цього законопроекту дасть можливість частково покращити ситуацію з видобутком природного газу», - зазначила вона.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua