Запровадження експортного мита на металобрухт дозволить збільшити надходження до держбюджету, - Михайло Хміль
четвер, 21 квітня 2016, 11:56

Запровадження експортного мита на металобрухт не суперечитиме вимогам Світової організації торгівлі і дозволить зменшити дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку для забезпечення потреб оборонної промисловості.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Михайло Хміль, який є автором відповідного законопроекту №3868.

Він наголосив, що Генеральна угода з тарифів і торгівлі СОТ дозволяє країні у виняткових випадках підвищувати ставки експортних мит з метою захисту національної безпеки.

"Якщо навіть прочитати назву законопроекту – "Про внесення змін до деяких Законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об’єктів інфраструктури", - то очевидно, що ситуація в Україні підпадає під виключення, передбачені документами СОТ. Країна, яка воює, повинна в першу чергу забезпечувати потреби оборонної промисловості, а потім вже займатися експортом", - пояснив депутат.

Михайлу Хміль також повідомив, що ще одним винятком з правил СОТ, який дозволяє обмеження експорту, є критичний дефіцит будь-якого товару на внутрішньому ринку.

"Якщо проаналізувати завантаженість українських металургійних комбінатів, то за підсумками 2015 року в них був дефіцит металобрухту в розмірі близько одного мільйона тон. Якби цей металобрухт був переплавлений в сталевий прокат, то, як ви розумієте, прибуток від експорту сталі набагато вище, ніж прибуток від експорту звичайного металобрухту", - уточнив представник "Народного фронту".

За його словами, з однієї тонни експорту металобрухту країна отримує 290 гривень. А з тонни експортованої стали - 3700 гривень.

"Різниця очевидна. Більшість країн, в яких розвинена чорна металургія, захищають свої внутрішні ринки і ставлять бар’єри у вигляді мит, щоб експорт металобрухту був економічно невигідним. Зокрема, Китай встановив мито в розмірі 40% від вартості обсягу контракту, Індія, Пакистан, Іран - від 15 до 30%. Казахстан взагалі заборонив експорт металобрухту і переробляє його виключно всередині країни", - наголосив Михайло Хміль.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua