Зарплата вчителям має зрости на третину, - Лілія Гриневич
понеділок, 19 вересня 2016, 13:51

Усі педагогічні працівники, що нині знаходяться між 8 та 12 розрядом, мають піднятися вгору  по тарифній сітці на 2 розряди. Разом із загальним підвищенням зарплати бюджетників це дасть змогу збільшити зарплату вчителям на третину.

Про це заявила міністр освіти і науки, представник партії «Народний фронт» Лілія Гриневич під час розмови з освітянами Львівщини на тему «Концепція  Нової української школи: чому та як потрібно змінювати шкільну освіту в Україні» - в рамках Форуму видавців у Львові.

«З 2017 року ми просуваємо вчителя в тарифній сітці. Я вважаю абсолютною несправедливістю, що вчитель вищої  категорії оплачується по 12-му тарифному розряду, а молодий викладач вищої школи, при всій повазі, - по 15-му. Цей розрив має бути подолано», - зазначила Лілія Гриневич.

Просування вгору на 2 розряди по тарифній сітці дасть можливість підвищити зарплату педагогічним працівникам від 500 до 800 грн. Додатково відбуватиметься збільшення  заробітної плати для всіх бюджетників через підвищення мінімальної заробітної зарплати. Таким чином, з урахуванням усіх факторів, зарплати вчителів у наступному році зростуть  приблизно на третину.

Лілія Гриневич також зазначила, що лише зміни зарплати недостатньо, про що свідчить досвід різних країн світу. Наприклад, у Польщі були спроби підняти заробітну плату вчителям. Тепер експерти, що аналізували результати реформ, зазначають,  якщо одночасно з підняттям зарплати не буде змін у системі кваліфікації і вимог до вчителя, то тоді збільшення оплати праці жодним чином не позначиться на якості освіти в школі. 

«Моя позиція полягає  в наступному: ми маємо піднімати заробітну плату вчителям, але маємо міняти й систему підвищення кваліфікації, про що йдеться в законі «Про освіту». Ми повинні  більше мотивувати кращих, бо вони мають стати агентами змін - тут ідеться про добровільну сертифікацію вчителів. Ми маємо ставити нові вимоги до методик викладання - тоді це буде процес, що відобразиться на результативності і якості навчання дітей», - наголосила Лілія Гриневич.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua