Завдання нової інспекції праці – запобігти порушенням щодо працівників без зайвого тиску на бізнес, - Олександр Дроздик
понеділок, 10 жовтня 2016, 18:53

Потрібно створити ефективний та збалансований орган нагляду та контролю в сфері трудових відносин – інспекцію праці – для того, щоб не було надмірного навантаження на бізнес щодо перевірок, з одного боку, та  порушень щодо працівників – з іншого.

Про це заявив голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, представник фракції «Народний фронт» Олександр Дроздик під час комітетських слухань на тему: «Про реалізацію в Україні конвенцій МОП №81 «Про інспекцію праці в промисловості й торгівлі».

Він зазначив, що на сьогоднішній день в Україні наявні проблеми щодо виконання конвенцій Міжнародної організації праці. Зокрема, існують порушення з боку роботодавців норм трудового законодавства щодо працівників, в тому числі порушуються норми охорони праці, що, у свою чергу, призводить до нещасних випадків на виробництві.

Народний депутат нагадав, що наразі діє мораторій на перевірки підприємців, який був введений якраз через неефективність перевіряючих органів, а також з метою запобігання корупції та недопущення тиску на бізнес.

«Зняття цього мораторію повноцінно не вирішіть проблеми. Наша головна мета має бути в тому, щоби створити орган (інспекцію праці. - Ред.), який буде ефективно виконувати свої функції по нагляду і контролю. Якщо він буде неефективний, немає мораторію чи є – результату не буде. І саме виконання конвенції Міжнародної організації праці дозволить зробити так, щоб ці органи інспекції праці ефективно працювали», - наголосив він.

За словами народного депутата, для підвищення ефективності інспекції праці необхідно визначити конкретний обсяг повноважень цього органу, метод управління діяльністю, належність інспекції та їх інспекторів. У зв’язку з цим необхідно удосконалити інституційну структуру органів нагляду і контролю з одночасним посиленням орієнтації на запобіжні заходи.

Олександр Дроздик також позитивно оцінив роботу Уряду в напрямку проведення децентралізації, але у той же час зауважив, що під час її впровадження «потрібно бути дуже обережними в питаннях нагляду за охороною праці».

«Треба дуже обережно до цього питання підходити. Тому що нагляд та контроль в сфері трудових відносин – це дуже важливе питання державного значення», - наголосив він.

На переконання народного депутата, такий контроль має відбуватися саме на державному рівні.

«Якщо передати нагляд на місця, є небезпека, що буде великий вплив на тих же інспекторів на місцевому рівні. Оскільки є велика кількість місцевих підприємств, які мають потужний вплив на багато органів», - підкреслив Дроздик.

Разом з тим, на думку парламентаря, не варто перекладати усю відповідальність за порушення в сфері трудових відносин виключно на роботодавців.

«Якщо не буде збалансованого органу (інспекції праці. - Ред.), то ми можемо отримати зворотній ефект, а саме – певні зловживання з боку тих же працівників, інспекцій праці тощо. Тому нам треба створити баланс для того, щоб, з одного боку, міг нормально працювати бізнес, щоб не було надмірного навантаження на бізнес щодо перевірок, і, у той же час, щоб була ефективна робота по нагляду для того, щоб не було порушень щодо працівників. Адже ми розуміємо, що від цього залежить життя і здоров’я наших громадян. Саме в цьому балансі ми і отримаємо результат», - резюмував Олександр Дроздик. 

Парламентар також закликав учасників парламентських слухань звертатися до профільного комітету з ініціативами ефективних змін до законодавства, оскільки без цього, за його словами, «не можна вирішити ті нагальні проблеми, які наразі існують».

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua