Збільшені місцеві бюджети мають покрити потреби закладів освіти у 2017 році, - Тарас Кремінь (відео)
середа, 16 листопада 2016, 19:52

Органи місцевого самоврядування під час розподілу коштів місцевих бюджетів повинні забезпечити сталий розвиток освітньої галузі у 2017 році, виходячи із своїх фінансових можливостей, суттєво збільшених за рахунок бюджетної децентралізації.

Про це заявив член Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, представник фракції «Народний фронт» Тарас Кремінь у середу під час парламентських слухань на тему: «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні».

Він зазначив, що сьогодні на місцеві органи влади покладена «величезна функція в частині забезпечення умов ефективного фінансування закладів освіти на місцевому рівні».

Так, політик нагадав, що після початку реформи децентралізації місцеві бюджети обласних, районних, міських та селищних рад значно збільшились.

«Я думаю, що загальна сукупність бюджетного розвитку і тих коштів, які сьогодні перебувають на спецрахунках органів місцевого самоврядування, звісно, могли б покрити величезні потреби закладів освіти і до кінця цього року, а також забезпечити сталий розвиток галузі у 2017 році», - наголосив Кремінь.

«Тому я дуже хотів би, щоб на бюджетних сесіях, які ще відбудуться у містах і обласних центрах, все таки були закрити питання, пов’язані із повним забезпеченням і придбанням підручників за рахунок фінансів місцевих бюджетів та з вирішенням інших проблем», - додав народний депутат.

Більше того, представник фракції «Народний фронт» нагадав, що півроку тому у Стамбулі відбувся Всесвітній гуманітарний саміт, під час якого, зокрема, порушувалися питання фінансового забезпечення територій, які постраждали від російської агресії.

Тарас Кремінь зауважив, що Україна ратифікувала конвенцію за результатами цього саміту, а тому «повинна забезпечити фінансування освітньої галузі в повному обсязі, в тому числі передбачивши відповідні кошти для закладів освіти у прифронтовій смузі, для забезпечення освітніх потреб вимушених переселенців, для розвитку інклюзивної освіти тощо».

«В першу чергу, я хотів би, щоб аналогічний гуманітарний фонд і результати світового гуманітарного саміту все ж таки були поширені й на Україну. І, разом з тим, ми могли б об’єднати фінансові спроможності і Міністерства освіти, і Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, і Міністерства соціальної політики, і щоб при цьому використання бюджетних коштів було максимально ефективним, аби у 2017 році ми змогли вирішити актуальні проблеми галузі та забезпечити заклади освіти у повному обсязі», - резюмував Тарас Кремінь.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua