Зона вільної торгівлі з ЄС має запрацювати з 2016 року, - Остап Семерак
п’ятниця, 3 липня 2015, 12:53

Бюро Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС сподівається, що вже в січні 2016 року запрацює поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі України з Євросоюзом.

Про це заявив народний депутат фракції «Народний фронт» Остап Семерак за підсумками засідання Бюро, яке відбулося в Києві у п’ятницю, 3 липня.

За його словами, європейці вітають реформаторські кроки української влади й імплементацію Угоди про асоціацію, які здійснюються, незважаючи на складну ситуацію в державі.

Бюро констатувало прогрес у таких сферах як конституційна реформа, децентралізація, боротьба з корупцією, укріплення судової влади, реформування енергетичного сектору, цивільної безпеки, підготовки до місцевих виборів.

«Бюро також очікує початку тимчасового застосування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з 1 січня 2016 року, що має принести значні вигоди українській економіці», - наголосив Остап Семерак.

Сторони позитивно оцінили прогрес України в реалізації Плану дій з лібералізації візового режиму й закликали Європейську Комісію до кінця 2015 року надати звіт щодо виконання Україною другої фази Плану дій.

Бюро ще раз підтвердило, що Україна має європейську перспективу й може подавати заявку на членство до ЄС за умови дотримання принципів демократії, основних свобод та прав людини й національних меншин, верховенства права й дотримання Копенгагенських критеріїв.

Сторони також погодили спільне комюніке, в якому засудили загострення ситуації на Сході та численні порушення прав людини в окупованому Криму.

Учасники підтвердили підтримку Мінських угод і закликали Російську Федерацію в повному обсязі дотримуватись їх, включно з виведенням своїх найманців та військової техніки з української території, негайним звільненням усіх українських громадян, в тому числі Надії Савченко.

Представники Бюро також обговорили пропозицію України щодо розширення мандату Консультативної місії ЄС з питання реформування сектора цивільної безпеки та запуску нової місії в рамках спільної зовнішньої політики й політики безпеки ЄС на підтримку дотримання Мінських угод.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua