Звернення Верховної Ради до Конгресу США щодо безпекових гарантій є правильним політико-дипломатичним кроком, - Береза
середа, 22 березня 2017, 14:23

Прийняття звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій є правильним політико-дипломатичним кроком, який дозволить підвищити градус навколо теми безпеки та територіальної цілісності нашої держави.

Про це заявив голова підкомітету з питань воєнної безпеки та оборони Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, заступник керівника фракції “Народний фронт” Юрій Береза, коментуючи ухвалення відповідного рішення.

Він нагадав, що Уряд Сполучених Штатів Америки є учасником Будапештського меморандуму від 1994 року та, відповідно, - гарантом територіальної цілісності України в обмін на відмову від українського ядерного озброєння.

За словами Юрія Берези, ухвалення цього звернення до Конгресу США дозволить знову підняти цю тему та підвищити градус навколо неї, у першу чергу - серед української діаспори в Сполучених Штатах Америки та конгресменів, які її представляють.

Українська держава повинна захищатися. Я переконаний, що лише українська армія є гарантом української незалежності та територіальної цілісності, але є політико-дипломатичні кроки. Якраз це є правильний політично-дипломатичний крок до нашого найголовнішого партнера”, - заявив парламентар.

Крім того, на його думку, ухвалення цього звернення також сприятиме розгляду санкцій щодо держави-агресора Російської Федерації.

На сьогоднішній день в Конгресі США є максимальна підтримка України. І нинішній Конгрес здатний прийняти ті рішення, про які ми навіть мріяти не могли за часів Конгресу президента Обами”, - зауважив Юрій Береза.

Таким чином, Верховна Рада України звернулася до США з проханням розглянути питання щодо укладення з Україною оборонної угоди та надання Україні статусу Основного союзника поза НАТО, що, на їх переконання, “матиме величезний вплив на припинення російської агресії проти України, стримування агресора та запобігання розпалюванню великої війни в Європі. Це є в інтересах України, США, Європи і усього світу”.

Крім того, Верховна Рада України висловила США велику вдячність за прийняття низки законів, спрямованих на підтримку України, а також  висловила сподівання на їх всебічне виконання новою Адміністрацією США, зокрема щодо надання Україні оборонного озброєння. Разом з тим, на думку авторів звернення, це не вирішує питання безпеки в Європі у довгостроковій перспективі.

Як наголошують автори звернення, “агресивна політика РФ не обмежується Східною Європою, вона становить загрозу для всієї Європи та глобальної стабільності”.

Солідарність міжнародної спільноти та лідерство США у захисті України від агресії – це внесок у зміцнення європейської та світової безпеки. Недотримання безпекових гарантій ядерних держав за Будапештським меморандумом матиме вкрай небезпечні наслідки для міжнародного порядку, зокрема щодо підриву глобального режиму нерозповсюдження ядерної зброї, дискредитації міжнародних безпекових гарантій з боку ядерних держав та спонукання вразливих до зовнішніх загроз держав до розгляду ядерної зброї як легітимного засобу стримування агресора”, - наголошується у зверненні.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua