Звернення ВР до ЄС стосовно посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки – важливий крок для захисту інтересів держави, - Наталя Кацер-Бучковська
вівторок, 15 листопада 2016, 18:35

Ухвалення Звернення Верховної Ради до парламентів та органів виконавчої влади держав-членів ЄС стосовно посилення співпраці у галузі енергетичної безпеки та потенційних ризиків реалізації проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України (№5329) є надзвичайно важливим кроком на шляху посилення енергетичної безпеки нашої держави.

Про це заявила народний депутат фракції «Народний фронт», член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, співавтор  даної постанови Наталя Кацер-Бучковська коментуючи відповідне рішення українського парламенту, за яке проголосували 264 народних депутати.

Авторами постанови №5329 від фракції «Народний фронт» також виступили керівник фракції Максим Бурбак та народний депутат Сергій Висоцький.

Наталя Кацер-Бучковська також зазначила, що для України наразі дуже важливо, щоб європейські країни підтримували євроенергоінтеграцію нашої країни.

«Україна, фактично, виконує усі свої зобов’язання, які вона взяла на себе згідно Третього енергетичного пакету. Наразі пройшла реформа ринку природнього газу, відбувається реформа ринку енергоефективності. Профільний комітет також розглядає закон про ринок електричної енергії. Це важливі закони, дуже важкі реформи. І Україна розраховує на підтримку Європейського Союзу, оскільки це двосторонній процес», - заявила Кацер-Бучковська.

За словами народного депутата, сьогодні в Європі, на жаль, спостерігається «нездорова тенденція, коли Росія лобіює свої інтереси і хоче з 2019 року обійти газотранспортну систему України».

«Тому завдання української дипломатії та парламентарів – забезпечити підтримку і закликати Європейський парламент підтримати Україну в її прагненні інтегруватися в єдиний європейський енергетичний простір. Тому ця заява важлива з точки зору просування інтересів держави. І ми сподіваємося, що Європейська Комісія та парламенти європейських країн все ж таки підтримають наші ініціативи», - наголосила народний депутат.

Так, Верховна Рада у своєму зверненні «висловлює глибоку стурбованість у зв’язку з намірами щодо будівництва транзитних газопроводів в обхід України та вважає, що реалізація проектів з будівництва транзитних газопроводів в обхід України, а також надання додаткових можливостей ВАТ «Газпром» для збільшення об’ємів перекачки газу через існуючі газопроводи:

- суперечить стратегії енергетичної безпеки ЄС, яка полягає у диверсифікації джерел та маршрутів енергопостачання;

-  загрожує енергетичній безпеці країн Центральної та Східної Європи, які залежать від поставок газу з одного джерела;

- позбавляє Європейський Союз реальної конкуренції та перешкоджатиме створенню ефективного енергетичного союзу в Європі тощо».

 Верховна Рада також «підкреслює, що незважаючи на  воєнну агресію з боку Російської Федерації, Україна, залишається надійним партнером у питанні транспортування природного газу до Європейського Союзу».

«Будівництво газопроводів в обхід України є політично мотивованим. Його єдиною метою є просування геополітичних цілей Російської Федерації щодо ослаблення України і дестабілізації всього регіону», - наголошується у зверненні.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua