Прем’єр-міністр назвав чинники для стабілізації національної валюти
вівторок, 30 грудня 2014, 18:54

Для стабілізації національної грошової одиниці потрібно поповнити золотовалютні резерви, заручитися міжнародною фінансовою підтримкою та повернути валюту в банківську систему. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк під час підсумкової прес-конференції 30 грудня.

За його словами, золотовалютні резерви можна поповнити шляхом збільшення обсягів експорту і зменшення обсягів імпорту. Глава Уряду наголосив, що прийнятий закон про тимчасові заходи щодо стабілізації платіжного балансу хоч і недосконалий, проте «відповідає правилам ВТО і сьогоднішнім вимогам».

«Треба купувати менше імпорту. Щоб його купувати менше, його треба оподатковувати як тимчасовий захід зі стабілізації платіжного балансу. І давати можливість розвиватися внутрішньому товаровиробнику. Виробляти більше і більше всередині країни споживати. Це в тому числі і дає можливість розвивати внутрішню економіку», - пояснив Арсеній Яценюк.

Другий чинник, який сприятиме поповненню золотовалютних резервів, - це міжнародна програма допомоги. «Тобто Міжнародний валютний фонд, який дає кошти на стабілізацію платіжного балансу, а це безпосередньо в резерви. Коли клієнтура і бізнес бачать, що резерви, наприклад, 15 мільярдів доларів, вони спокійніші, коли 20 – вони зовсім спокійні, а коли 25 – всі швидко біжать продавати долари. Тому об'єктивно, що зразу почне укріплятися національна грошова одиниця», - зазначив Прем’єр-міністр.

Крім того, за словами Глави Уряду, є ще один до стабілізації – «це повернути ті долари, які зараз знаходяться у сейфах банків, назад у банківську систему»: «Громадяни занесуть їх як доларові депозити. Банки отримають ці доларові депозити. А зараз вже дурних немає. Кредити в доларах вже брати ніхто не хоче. Вже понабиралися. Тому банк повинен продати це як долари, обміняти на гривню, і кредитувати гривнею. Тобто, знову з'являється пропозиція доларів на ринку».

«Оце три елементи, як стабілізувати курс. Для того, щоб це відбулося, треба припинити російську військову агресію, отримати фінансову допомогу під наших кредиторів і проводити ці жорсткі, структурі реформи», - наголосив Арсеній Яценюк.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua